Hoe werkt de SIP Trunk bij VoIP telefonie?

VoIP telefonie is de laatste jaren niet weg te denken uit de zakelijke wereld. Geen bedrijf zit meer zonder en het heeft vele voordelen ten opzichte van de oude telefonie. Bij het overstappen komen er echter nogal wat ingewikkelde termen kijken. Zo ook de SIP trunk. Want wat is het precies en waarom is het nodig voor VoIP?

Wat is een SIP Trunk

SIP is de afkorting voor Session Initiation Protocol en wordt gebruikt voor de verbindingen met de VoIP telefonie. Een SIP trunk is als het ware de telefoonlijn waarbij de inkomende en uitgaande gesprekken over een internetverbinding lopen. Voorheen ging dit over een traditionele telefoonlijn. Het verschil is hierbij dan ook dat data en spraak samen over een netwerk lopen in plaats van over beide een eigen. Vandaar dat veel zakelijke bedrijven zijn overgestapt van vaste telefonie naar VoIP.

Een toevoeging op VoIP

Een SIP trunk is een ware toevoeging voor het VoIP bellen. Zonder SIP trunk zou je dan ook alleen met collega’s kunnen bellen die op de eigen VoIP telefooncentrale zijn aangesloten. Bovendien kan je elke SIP trunk koppelen aan een VoIP telefooncentrale. Zonder SIP trunk zal VoIP telefonie minder werken. Zorg dus voor een goede SIP trunk. 

Aanschaf

Een trunk kan je bij je huidige VoIP leverancier afnemen. Het huidige VoIP netwerk met bijbehorend telefoonnummer wordt dan aan de trunk gekoppeld. Hierdoor kan je snel en gemakkelijk gebeld worden en naar mensen buiten je bedrijf bellen. Bovendien bespaar je veel kosten met de aanschaf van VoIP telefonie en de bijbehorende SIP trunk. Vaak krijg je bij veel telefoonaanbieders korting op een zakelijk mobiel abonnement na de overstap op VoIP.